Våra recept

KindaMats recept

Alla matmänniskor i föreningen är kreativa på många sätt. Bland annat med fantastiska och spännande recept, som du gärna få ta del av här nedan. Varsågod – håll till godo!

Om ni vill ha fler av våra goda recept finns en kokbok producerad av Anna Helldorff, recepten framtagna av KindaMat. Går att köpa HÄR!

Några smakprov från kokboken – Kindas skafferi:
(för större bild klicka på bilden som länkas till nytt fönster)


VÅRA RECEPT

Hjortfärssoppa

4 personer

Ingredienser
400 gram hjortfärs
2 stora gula lökar
4 potatisar
1 röd paprika
1 gul paprika
4 köttbuljongtärningar
1,2 liter vatten
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 tsk soja
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
2 kryddmått cayennepeppar
smör eller olja till stekningen

Tillagning
Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i tärningar. Dela och kärna ur paprikorna och skär dom i tärningar.
Fräs lök och paprikor i en 2-3 liters kastrull med smör i ett par minuter, tillsätt potatisen buljongtärningarna, vattnet, tomatpurén och paprikapulvret. Rör om och låt det koka under lock i ca 15 minuter.
Bryn hjortfärsen i lite smör eller olja i en stekpanna. Lägg sen ner den i kastrullen med soppan tillsammans med sojan och cayennepeppar pressad vitlök och en halv tesked salt. Låt det sen koka i 5 minuter.

Servera med vitt bröd, gräddfil och gärna ett glas rött vin.

Tips
Gör ett storkok och frys in i matlådor, större och mindre till jobbet eller när det är lite bråttom med middagen, bara att värma i mikron. Om du vill ha en tjockare soppa så tillsätt lite mindre vatten.

Recept av
KindaMat

LammDragoner (KindaDragoner)

4 port

Ingredienser
500 g lammfärs ( Kinda lamm)
1 ägg
1 ½ dl grädde
1-2 små kalla pressade potatisar
½ dl ströbröd
2 små skalade färska finrivna rödbetor
2 tsk färsk hackad dragon (torkad 1 tsk)
2 finhackade vitlöksklyftor
nymald svartpeppar
salt
smör för stekning

Tillagning
Knäck ägget slå på grädden rör ner ströbröd och potatis blanda till en gröt. Låt stå och svälla några minuter. Rör i mera grädde om den känns för tjock. Salta och peppra rejält.
Blanda smeten med lammfärs , rödbetor, vitlök och kryddor. Tillsätt mer grädde om smeten känns för hård.
Provstek och smaka av.
Forma små biffar med hjälp av en blöt sked. Lägg inte ner massa tid på att göra exakta biffar. Det ska synas att de är hemgjorda, det är ju råvarorna och smaken som är viktig! Stek biffarna i smör.

Avsmakas tillsammans med varm rostad rotfruktsallad som dressats med lingonvinägrett samt rödbetstzatziki, se recept nedan.

Recept av 
Anita Brage, MonBragerietRostad rotfruktssallad med lingonvinägrett

4 port
Sätt ugnen på 225 gr

Ingredienser
600 g rotfrukter/lök
½-1 dl rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
nymald svartpeppar
salt

Tillagning
Skala och skär rotfrukter som du tycker om i större avlånga bitar. Kanske palsternacka , morötter, rotselleri, jordärtskockor , potatis, och lökklyftor.
Ringla över rapsolja blandad med riven vitlök och nymald svartpeppar och salt.
Rosta rotfrukterna i ugn tills de nästan blir brända. Hög värme är grejen för att få dem knapriga. Efter 20- 25 minuter är de klara. Eller prova med sticka då och då, så du får den fasthet Du vill ha på rotfrukterna.
När de är klara, slå lingonvinägretten över, se recept nedan.
Avnjut genast din skapelse rykande het!

Recept av 
Anita Brage, MonBrageriet

Lingonvinägrett 

Ingredienser
1 dl färska lingon ( frusna går också bra)
½ dl mörk balsamvinäger
1 dl rapsolja
2 msk honung
nymald svartpeppar
Salt

Tillagning
Mixa slät till en rinnig dressing. Smaka av, den kan gärna vara riktigt syrlig, men är den för ”bitig”, öka på med mera honung.

Recept av 
Anita Brage, MonBrageriet

 Överdrättinge pasta/sås 

4 personer

Ingredienser – köttfärssås
2 st gul lök
500 g Ren älgfärs (eller nötfärs)
efter behov smör, ev. margarin till stekning
2 matskedar smör, ev. margarin i såsen
2 matskedar vetemjöl
2 deciliter vatten
1 paket/500 g passerade tomater
1 flaska/300 ml chilisås
2 klyftor vitlök
2 matskedar salt
25 vridningar på pepparkvarnen svartpeppar

Ingredienser – pasta
½ – 1 paket spagetti av god kvalitet
rives efter behov Parmesanost
2 matskedar matolja (oliv eller raps)

Tillagning – köttfärssåsen
Gul lök skalas och rivs på grövsta sidan av rivjärnet direkt ner i stekpannan. Lökröran steks i smör (eller margarin). Töms över i kastrull.
1 matsked salt och svartpepparn tillsätts.
Älg- (kött)färsen bryns i lagom het stekpanna, mosas och fördelas med gaffel. När all färs är mosad, rör om i pannan med stekspade. Skrapa i botten så att inget bränns fast. Töms över i kastrullen när färsen är genomstekt.
Tillsätt vetemjölet, rör om
Tillsätt chilisåsen, rör om. (Spara flaskan)
Tillsätt passerade tomater, rör om
Tillsätt vattnet, häll 1 dl i den tömda chilisås flaskan, skaka om, häll i kastrullen och upprepa proceduren med den andra decilitern vatten.
Pressa vitlöksklyftorna över såsen. Rör om.
Tillsätt de 2 matskedarna smör(margarin) och rör om..
Låt kastrullen stå på den avstängda stekplattan. Köttfärssåsen värms medan spagettin tillreds.
Häll sedan över köttfärssåsen i en karott.

Tillagning – pastan
Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt 1 matsked salt och 2 matskedar olja.
När vattnet kokat upp, lägg i spagettin. Rör om så att den inte klibbar samman.
Koktid enligt fabrikantens anvisningar.
Slå av vattnet genom ett durkslag, lägg spagettin i en karott.

Servera först spagettin, sedan köttfärssåsen. Riv Parmesanosten och strö efter egen smak

Blev det köttfärssås över?
Återanvänds till lasagne – se recept här nedan.

Recept av
Per Sjöswärd, Överdrättinge

Lasagne á la Överdrättinge

Ingredienser
Smör (eller margarin) att smörja formen med
Köttfärssås – se Överdrättinge pasta/sås recept ovan
Vit grundsås – se recept nedan, men tillsätt
1½ krm riven muskotnöt
1 dl riven ost, Herrgårds eller Grevé
1 dl riven Parmesanost
Lasagneplattor

Tillagning
Följ anvisningarna på lasagneplattornas paket.

Recept av
Per Sjöswärd, Överdrättinge

Vit grundsås 

(alias Béchamelsås, alias vit bondsås)

Ingredienser
2 rågade matskedar smör
2 rågade matskedar vetemjöl
Mjölk
Salt

Tillagning
Fräs sakta vetemjölet och smöret i kastrullen. Innan mjölet tar någon som helst färg, men ändå börjar få en lätt nötdoft fyller man på med kokande mjölk. *)

Detta måste ske under stark vispning. Mängden mjölk beror på hur tjock man vill göra såsen.

Som grundsås, att sedermera göra andra såser av, brukar man göra den ganska tjock. Den är ju lätt att späda med grädde till rätt konsistens. *)

Såsen får koka i 15 minuter, varunder den ofta måste vispas för att inte bränna i botten. Om såsen inte ska användas omedelbart hälls den upp i en bunke och smöras på ytan för att förhindra skinnbildning. Detta går till så att man för ett stycke kallt smör över den varma sås ytan så att ett mycket tunt smörlager bildas över hela ytan.

Salt och annan smaksättning tillsätts först i samband med den slutliga såsens färdigställande.

*) Man kan också använda kall mjölk. Likaså går det bra att ersätta grädde med mjölk.

Recept av
Per Sjöswärd, Överdrättinge

Gott att dricka

Glögg
5 dl Björnens lingonjuice, 5 msk flytande honung, 1 påse glöggkryddor, vodka efter önskad styrka. Värm försiktigt alla ingredienserna utom vodkan. Låt stå minst 1 dygn. Sila bort kryddorna och tillsätt vodkan.

Björnkram
50% Björnens blåbärsjuice, 50% Bacardi, ev. lite flytande honung. Lika god som varm glögg eller kall drink med is.

Vargtass
fyll ett högt glas med isbitar, fyll på med 10 cl Björnens lingonjuice, vodka enl. önskemål, några droppar lime.

Drink
kall juice (Björnens aronia, blåbär eller gourmet) med mousserande vin eller tonic vatten. Mått 50/50 eller efter eget önskemål.

Hälsosmoothie
Mixa 2 dl vaniljyoghurt, ½ banan, ½ dl Björnens bärjuice eller 2 tsk bärpulver, 1 nypa kardemumma. Gott som mellanmål!

Recept av
Björn Boethius, MedUrs AB

Vilda biffar med rosmarin

4 – 5 personer

Ingredienser 
2 skivor vitt bröd utan kanter
3 äggulor
2 dl gräddmjölk
2 tsk salt
1 msk dijonsenap
5 mosade enbär
Rikligt med nymald peppar
3 – 4 grenar färsk rosmarin. Använd bara ”barren”.
600 g färs av hjort, älg, vildsvin eller rådjur. Nöt går också bra.
Flytande margarin till stekning.

Tillagning
Använd en matberedare med kniv eller elvisp för att blanda smeten.
Lägg brödet i en bunke. Tillsätt gräddmjölk, äggulor, senap, mosade enbär, vitpeppar och saltet. Låt dra några minuter. Lägg i köttfärsen och rosmarin barren. Blanda om ordentligt. Forma till runda bullar som plattas ut till ca 1½ ca tjocka biffar. Lägg matfettet i en stekpanna och vänta tills det har blivit ljusbrunt innan biffarna läggs i. Stek på medelvärme ca 4 minuter per sida.
Servera med rödvinssås.

Recept av
Carolina Ericsson, Hälsa & Mat

Mix Cocomero

Servera med pasta, ris eller i pitabröd

Ingredienser
400 g blandfärs
1 dl Gurkmix Kinda Gurka
400 g krossade tomater
1 dl ketchup
Matfett till bryning

Tillagning
Bryn färsen i lite matfett.
Tillsätt det övriga och sjud 10 minuter.
Smaka av!

Grillsås
2 dl Turkisk yoghurt
2 msk Hetta, HargOdlarna
2 tsk riven pepparrot

Recept av
Maria Ström, Kinda Gurka AB

Köttbullar med citron och persilja 

6 – 7 personer

Ingredienser
3 skivor vitt bröd, kantskurna
1½ dl mjölk
1 hackad, gul lök
1 knippe persilja
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1 msk citronpeppar
2 ägg
1 msk potatismjöl
Finrivet skal av 2 – 3 citroner
1 kg blandfärs,70/30 eller lammfärs
Matfett till stekning

Tillagning
Lägg brödet i en stor skål. Häll på mjölken och lökhacket. Finhacka persiljan och lägg i bunken tillsammans med det övriga. Blanda om ordentligt. Använd gärna en elvisp för att få en smidig smet.
Forma till rejäla köttbullar. Lägg matfett i stekpannan. Vänta tills fettet är ljusbrunt innan köttbullarna läggs i. Vid serveringen garneras köttbullsfatet med citronbitar och rucolasallad.

Recept av
Carolina Ericsson, Hälsa & Mat

Morotssoppa 

Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 potatis
1 msk rapsolja
12 dl grönsaksfond
2,5 dl färskpressad apelsinjuice
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar
Ljus fruktbalsamicovinäger

Tillagning
1. Skala lök, vitlök, morötter och potatis och skär i små bitar.
2. Fräs allt i oljan i en kastrull. Tillsätt fond och apelsinjuice. Koka på svag värme i 20 minuter eller tills allt är mjukt.
3. lägg ner bladen från basilikan i soppan. Mixa soppan slät.
4. Smaka av med salt, peppar och ev. några droppar frukt balsamvinäger.
5. Servera soppan med äkta surdegsbröd.

Recept av
Anita Brage, MonBrageriet

Smoothies med blåbär och aronia

Mixas samman med stavmixer. Ett perfekt mellanmål!

Nr 1.
1 dl vaniljyoghurt (eller naturell yoghurt)
½ banan
½ dl aronia- eller blåbärsjuice
1 tsk aronia- eller blåbärspulver
1 nypa kardemumma
Ev. en äggula om du vill ha ett extra energitillskott efter träning

Nr 2.
2 dl vaniljyoghurt (eller naturell yoghurt) mixas med
1 msk aronia- eller blåbärspulver
½ skalat äpple
1 nypa kanel
2 msk havregryn

Recept av
Björn Boethius, MedUrs AB

MonBrageriets lammgryta

Ingredienser 4 pers
600 g lammgrytbitar
2 st gula lökar
Ca 1,5 krm salt
1-2 msk fruktbalsamicovinäger (mörk)
2 kryddmått nymald svartpeppar
2 st stora vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
5 dl vatten
2 st morötter
600 g potatis

2 dl creme fraiche
3 msk färsk basilika, strimlad
1 msk ljus fruktbalsamicivinäger

Tillagning
En mustig gryta lagad på grytbitar av lamm.
1. Skär köttet i små bitar, 1×1 cm. Skala och grovhacka löken. Bryn kött och lök i stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg över i gryta.
2. Skala och finhacka vitlöken. Lägg vitlöken i grytan och häll på krossade tomater, vinäger och vatten. Låt koka under lock i ca 10 min.
3. Skala och tärna morötter och potatis. Blanda ner i grytan och koka ytterligare ca 15 min tills köttet är mört och potatisen mjuk
4. Blanda creme fraiche med basilikan och vinägern.
5. Servera grytan med basilika creme fraichen.

Recept av 
Anita Brage, MonBrageriet