Träffa oss

Välkommen till oss

Här nedan träffar du alla oss som deltar och är medlemmar i KindaMats förening. Kontakta oss gärna, se kontaktinfo vid varje medlem/företag, som står i bokstavsordning.

1800-talsgården Torpet

På 1800-talsgården Torpet får Du som besökare möta en gammal, unik lantbruksmiljö och göra en tillbakablick i historien, så som det var på landsbygden för flera hundra år sedan. Odlingslandskapet betas av våra djur, detta för att gynna en biologisk mångfald och bevara ett gammaldags landskap med upplagda stenmurar, odlingsrösen och en mängd fruktträd.
Förutom den vackra, ålderdomliga miljön, så får Du också njuta av kaffe och hantverksmässigt bakat bröd. Här tar jag emot förbeställda sällskap.

Kontakta: Elisabeth Karlsson
Tel: 073-812 83 08
E-post: elika563@hotmail.com
Adress: Bromhult Storgården 1, 590 39 Kisa

Basunda Gård Slakteri

Basunda Gård erbjuder närproducerat, ekologiskt och förädlat kött. Vi slaktar och styckar nöt, lamm, vilt och jak. Vi förädlar även köttet genom att röka, göra hamburgare, korv och färs. Det finns köttlådor att beställa av alla djurslagen.

Verksamheten är godkänd enligt EU med godkännandenummer 328.

Kontakta: Ulrik Saanum
Tel: 070-541 67 90
E-post: ulrik@basunda.se
För mer info: www.basunda.se
Adress: Basunda Gård, 590 46 Rimforsa

Café Columbia 

I ett av Kindas äldsta hus har det varit café sedan Dorothea Florén öppnade 1921 och skapade en mötesplats där folk drack nymodigheten bryggkaffe och lyssnade på radio i en av bygdens första kristallmottagare. Nu serveras här fika, mackor och mat - ekologiskt, fairtrade och närproducerat. Sommartid uteservering under äppelträd och rosor på innergården. Pubkvällar, kulturarrangemang och utställningar året om. I den lilla butiken finns hantverk, böcker, choklad, lakrits, marmelad m.m.

I Kisa Emigrantmuseum en trappa upp visas brev, foton, dokument och föremål från den tidiga emigrationen från Kinda till Nordamerika.

Kontakta: Maria Lindgren, Kinda Folkkultur AB
Tel: 0494-125 05
E-post: info@cafecolumbia.se
För mer info: www.cafecolumbia.se
Adress: Storgatan 10, 590 38 Kisa

Fresons Bageri & Trädgård

Vi bakar ostkaka och kalvdans i vårt nybyggda bageri på gården. Dessa säljs året runt i en liten självbetjäningsbutik bredvid bageriet. Under säsong serveras ostkaka och kalvdans även i ett café på gården "StiligaStugan", för öppettider se www.stiligastugan.se.

Vi har även ett växthus där vi odlar och säljer fram till midsommar utplanteringsväxter, därefter även tomater.

Kontakta: Britt-Marie Fredriksson
Tel: 070-281 00 88
E-post: info@fresons.se
För mer info: www.fresons.se
Adress: Valla Södergård, 590 46 Rimforsa

Grönede Gård

Köttdjur och getter från Grönede gård. Vi är ett litet familjeföretag som bedriver småskalig uppfödning av Highland Cattle, Aberdeen Angus och get på vårt föräldrahem Grönede utanför Kisa. Våra nötdjur och getter betar på örtrika ängar och föds upp helt utan kraftfoder, vilket ger ett välsmakande och saftigt kött med nyttigare fetter.
Killing är ett magrare alternativ till lammkött och med en mer viltliknade smak. De slaktas under hösten medan nötdjuren slaktas året runt. Vi kör våra djur själva till Basunda, Björkfors där de styckas, hängmöras och vakuumförpackas. Vi säljer sedan direkt till kund efter beställning.

Kontakta:
Lili-Ann Hultman 070-534 30 08
Mikael Karlsson 070-202 29 84
Lars Carlsson 070-555 96 26
För mer info: Facebook Grönede

HargOdlarna

På Hargs Gård utanför Kisa, har vi vår gårdsbutik med marmeladeri o sommarkafé. I marmeladeriet förädlar vi traktens bär till sylt o marmelad för alla tillfällen.

Välkomna! Ann-­Sofi o Sara 

Kontakta: Ann-Sofi Johansson
Tel: 070-8­24 45 53
E-post: info@hargodlarna.se
För mer info:  www.hargodlarna.se
Adress: Hargs gård, 590 40 Kisa

Hovby Gård

Vår gård är KRAV-certifierad och här föder vi upp stutar av mjölkras, odlar spannmål, åkerböna och vall. Vi säljer spannmål, bönor, ensilage och hö.
 
/Familjerna Thörn och Johansson
 

Kontakta: 
Anna Johansson, 072-314 04 94, anna@hovby.se
Lena Thörn, 072-744 21 17, lena@hovby.se
Adress: Hovby Gård, 590 39 Kisa

Kinda Champinjoner AB

Vi producerar både vita och bruna champinjoner, även kallade skogschampinjoner eller kastanjechampinjoner. Våra ledord är kvalité och god service.

Nyöppnad gårdsbutik som är öppen efter överenskommelse, ring 070-571 57 11, Välkommen!

Kontakta: Lotta Rockler
Tel: 070-571 57 11
E-post: lotta.rockler@live.se
För mer info: Facebook Kinda Champinjoner AB
Adress: Rumma Gård, 590 42 Horn

Kinda Gurka

”En salt godbit” med tradition. I Kättilstad utanför Rimforsa tillverkar vi olika sorters inlagd saltgurka som säljs över hela landet, så också i vår gårdsbutik. Vår stolthet i sortimentet är den vita färsksaltade gurkan, som är unik för Östergötland.

Kontakta: Maria Ström
Tel: 0494-221 00
E-post: info@kindagurka.se
För mer info: www.kindagurka.se
Adress: Kättilstad, 590 46 Rimforsa

Mat & Hälsa

Jag har lång och bred erfarenhet från flera olika områden där mat är en viktig del, som lärare på olika restaurangskolor, projektledare bl a för KindaMat, matskribent, som kock och matkonsult samt några år som egen företagare. I företaget erbjuder jag utbildningar, kurser och föreläsningar med tema mat. Det kan vara både teoretiska kurser eller så träffas vi i ett kök och lagar mat.

Kontakta: Carolina Ericsson
Tel: 076-846 04 80
E-post: carolina@bjorksnasgard.se
För mer info: www.bjorksnasgard.se
Adress: Björknäs Gård, 590 39 Kisa

MedUrs AB

MedUrs AB är ett bärförädlingsföretag med fokus på hälsoprodukter. Vi tar vara på den svenska skogens rikedomar, förädlar och gör bären lättillgängliga för alla året runt. Vi pressar bären och får därmed juice, vi producerar sedan torkade bär av vilka en del mals så att vi får bärpulver. Vi använder bara svenska bär och använder inga tillsatser. Torkning och malning sker vid låga temperaturer för att behålla alla nyttigheter.

Kontakta:
Bibbi Saether 070-­699 25 90
Björn Boethius 073-0­35 93 42 
E-post: medurs@telia.com
För mer info: www.ydrehammar.se
Adress: Ydrehammar 725, 598 73 Gullringen

MoDi Kinda

Cateringföretag - Vi fixar maten till vardag och fest!

Prova vår omtyckta buffé eller kom med eget förslag. Vi kör även ut maten till er, lägger upp och dukar av mot en extra kostnad. För mer information och förslag kontakta oss!

Kontakta: 
Anna-Lena Monell 073-849 95 72
Sofie Didi 076-345 45 51
E-post: modikinda@hotmail.com
För mer info: www.modikinda.se
Adress: Kungsgatan 11, 590 37 Kisa

MonBrageriet

I mitt lilla gårdsbageri bakar jag äkta surdegsbröd (Kindalimpan som innehåller hela 35% surdeg) det vill säga Surdegsbrödet bakas UTAN tillsatser och JÄST.
En jästid på upp till 18 timmar gör ett bröd som blir mycket smakrikt, saftigt och fram för allt nyttigt.
Använder endast ekologiskt stenmalt mjöl från Öjeby gård i Linghem. Övriga ingredienser från Saltå kvarn som endast har ekologiska produkter. Jag smaksätter även ört och fruktvinäger/olja.

Brageriets Ledord - BRÖD PÅ RIKTIGT!!!

/Anita Brage, Matkreatör, Kock och Surdegsbagare

Kontakta: Anita Brage
Tel: 073-036 88 40
E-post: anita.brage@gmail.com
Adress: Smedstorp Mon, 590 46 Rimforsa

Nystad NäraMat

Nystad NäraMat levererar närproducerat, hängmörat kött till kvalitetsmedvetna kunder i Kindabygden och Linköpingsområdet. Sedan 2006 har Peter Karlsson drivit gården Nystad, ca 4 mil söder om Linköping. Från start har produktionen drivits av ett starkt engagemang för god omsorg för djurens välbefinnande. I så stor utsträckning som möjligt är produktionen ekologisk.

Kontakta: Peter Karlsson
Tel: 0494-712 84
E-post: nystadnaramat@telia.com
För mer info: Facebook Nystad NäraMat
Adress: Opphem Nystad, 59046 Rimforsa

Ryda Gård

På Ryda Gård erbjuds konferens, restaurang, boende samt fiske. Nyfångad fisk från Åsunden, vilt från skogen t.ex. älg, hjort, rådjur och vildsvin samt bär och svamp. Till er konferens kan ni naturligtvis koppla någon av våra andra aktiviteter, som t.ex. fiske, utbildning i modernt mete eller njuta av vår natur

Nedre Ryda är en gammaldags by där husen ligger på rad som i Astrid Lindgrens Bullerbyn. Gården ligger intill den stora sjön Åsunden med en fantastisk utsikt över sjön.

Kontakta:
Henric och Lise-Lotte 070-973 15 57 / 0494-640 63
E-post: info@ryda.se
För mer info: www.ryda.se
Adress: Ryda Gård AB, 590 46 Rimforsa

Skattgårdens Mjölk, Lamm o Grönsaker

På vår gård Boda Skattgård, öster om Rimforsa driver vi mjölk och lammproduktion. Nytt sedan ett par år är vår ekologiska grönsaksodling på friland. Här odlas morötter , röd-, gul- och polkabetor, bönor, gul o rödlök, purjolök, salladslök, dill, palsternacka, mm.

Vi saluför våra grönsaker i vår lilla stuga vid odlingen och hos Fresons i Valla. Det går även bra att få abonnera på en grönsakskasse med säsongens grönsaker!

Kontakta:
Per Johansson 073-849 42 53
Susanne Johansson 070-578 34 11
E-post: p-johan@telia.com
För mer info: Facebook Skattegårdens Lamm
Adress: Tjärstad Boda, 590 46 Rimforsa

Stora Hycklinge

På gården utanför Hycklinge betar kronhjortar i ett hägn som vi, Göran och Yvonne, styckar i gårdens slakteri. Efter slakt hängmöras köttet innan det styckas och vakuumpackas. Köttet säljs fryst i kvartar mellan 6 och 11 kg. Vi har även rökta hjorthjärtan. På gården har vi självbetjäning på ägg från frigående utehöns som vi även gör ostkakor på till försäljning.

Kontakta: 
Göran Nilsson 070-679 57 00
Yvonne Nilsson 
070-364 98 36
E-post: st.hycklinge@hotmail.com
För mer info: Facebook Stora Hycklinge
Adress: Stora Hycklinge 1, 590 42 Horn

Valö Café och Festplats

Valö firar 60 år i år som festplats!
Valö Café och Festplats har funnits på samma plats sedan 1956. Hur många har inte minnen till denna festplats som under så många år var välbesökt av såväl de mest kända dansbanden och dansande festande människor ? Jag får ofta höra historier om hur par träffats där och förlovats mm. Även de som vågade sig på att simma över till ön för att planka in på danskvällarna. De hade med ombyte i en plastpåse på huvudet och bytte sen om på toaletten. Välkomna!

Kontakta: Susanne Jonsson
Tel: 070-950 14 24 / 0494-600 95
För mer info: www.valocafe.se
Adress: Drabovägen Valö, Björkfors

Wiréns Jord & Skog

Ekologiskt nötkött från Torp utanför Kisa. Jag, Britt-Marie, satsar på köttraserna Hereford och Angus för att få extra hög kvalitet på köttet. Naturligtvis hängmöras köttet innan det styckas, förpackas och säljs i köttlådor. En del av köttet förädlas vidare och blir klassiska isterband med korngryn, samt tillverkning av grillkorv. Vi har även lamm och griskött, även ägg från frigående höns. 

Kontakta: Britt-Marie Wirén
Tel: 070-256 67 47
E-post: brittmarie_wiren@live.se
För mer info: www.wirensjordskog.se
Adress: Wiréns Jord & Skog, Torp, 590 39 Kisa

Överdrättinge Äpplemusteri

I gårdens äppelmusteri förvandlas dina äpplen på till välsmakande must av mig, Kerstin. Jag kokar även sylt och saft av bär från skogen kring gården. Allt sker småskaligt och hantverksmässigt.

Kontakta: Kerstin Naidu-Sjöswärd o Per Sjöswärd
Tel: 0494-231 51
E-post: drt4gard@gmal.com
För mer info: www.overdrattinge.se
Adress: Övra Drättinge, 590 46 Rimforsa